Terapie Medek2018-10-15T10:20:39+00:00

Terapia Medek sau CME la Centrul de Recuperare Mira

La Centrul de recuperare Mira, din Strada Donath Nr 8 din Cluj-Napoca implementăm cu succes Terapia Medek sau CME. Terapeutul Adrian are mare grija de micii pacienți (copilași cu vârste cuprinse între 3 luni și 1-2 ani , până ce micuții controlează mersul independent)

terapie medek un zambet cu mira cluj centru de recuperare

Terapia Medek sau CME – dezvoltata la inceputul anilor 1970 de catre kinesiologul chilian Cuevas Medek, este o abordare terapeutica  psihomotorie care se adeseaza copiilor ce prezinta o dezvoltare motorie anormala cauzata de factori cunoscuti sau necunoscuti ce afecteaza sistemul nervos central. Terapia poate fi utilizata la copii de la varsta de 3 luni si pana la momentul in care copilul dobandeste si controleaza mersul independent.

Fundamentul acestei abordari se bazeaza pe principiul ca copilul ce prezinta aspecte compromise ale dezvoltarii trebuie sa intareasca potentialul natural de recuperare prezent in codul genetic si sa dobandeasca  astfel libertatea motorie.

Este crucial sa se inceapa terapia  la aparitia primelor semne de intarziere in dezvoltarea motorie. Prin protocolul de evaluare al CME terapeutul observa imediat semnele de intarziere in dezvoltarea motorie a copilului in intervalul de varsta 4 -8 luni.

Caracteristicile terapiei CME:

  1. 1. CME provoaca aparitia functiior motorii “automate absente” prin expunerea copilului la influenta fortei gravitationale utilizant prize distale progresive.

Cooperarea si motivatia din partea copilului nu sunt o prerechizita in terapia CME

Progresia se obtine prin orientarea spre distal a prizelor teraputului in procesul de expunere a copilului la influenta fortei gravitationale.

Tehnicile de stretching sunt inglobate in exercitiile Cuevas Medek.

Spasticitatea la nivelul membrelor inferioare nu este un obstacol in promovarea controlului ortostatismului.

Se recomanda o perioada scurta de testare a terapiei Cuevas Medek pentru observarea rezultatelor, efectelor benefice  pe termen scurt ale terapiei.

Exercitiile folosite în Terapia Medek:

Terapia Cuevas Medek este constituita dintr-un numar de aproximativ 3000 de exercitii, fiecare exercitiiu fiind o provocare  din punct de vedere biomecanic pentru copil.

Fiecare exercitiu “cere”, provoaca un raspuns motor activ din partea copilului, intotdeauna alegerea exercitiului are o legatutra directa cu potentialul de reactie al copilului. Componenta stiintifica din spatele terapiei Cuevas Medek se bazeaza pe noile raspunsuri motorii izvorate din creierul imatur, iar componenta “artistica” de creativitate, tine de abilitatea terapeutului de a selecta si de a aplica secventa optima de exercitii din cadrul unei sesiuni de terapie, cu scopul de a provoca noi reactii posturale si functionale.

Contraindicatiile Terapiei Medek CME:

  1. 1. Afectiunile degenartive care afecteaza sistemul neuromuscular

Osteogenesis imperfeta

Crizele epileptice necontrolate

Copii mai mici de varsta de 3 luni, in cazul in care terapeutul nu este certificat CME II sau CME III.

 

La Centrul de recuperare Un Zâmbet cu Mira din Cluj-Napoca, efectuăm si Terapie Vojta  si  Kinetoterapie si recuperare medicala prin jocuri interactive.

Pentru informații suplimentare vă invităm să studiati paginile sau sa ne contactati la telefon sau la sediul nostru din

Str. Donath Nr 8 Cluj-Napoca

Tel: 0264.420.380, 0745.932.421